Omsorgsplan for Søndermarkskolen
Hvis børn bliver ramt af sorg pga kritisk sygdom, døsfald eller lignende i den nærmeste familie, så har skolen en sorgplan, som kan bruges som et arbejdsredskab for skolens medarbejdere, når de yder støtte til barnet i sorgprocessen.
Omsorgsplan for Søndermarkskolen
"Hvis vi i den kærligste mening beskytter børnene ved ikke at tale med dem om deres sorg, så er det, som vi tror, at vi også beskytter dem imod at tænke. Men børn tænker, så det knager. Og de har ikke forudsætningerne for at tænke rationelt som voksne. Det eneste, de når frem til, er, at det må være deres skyld, at far eller mor er død" - Citat Jes Dige.
At der er grund til voksnes bekymring, når et barn bliver ramt af sorg, betyder ikke, at vi skal beskytte dem mod sorgen – for det kan vi ikke. Sorg er ikke en sygdom, men en uundgåelig del af det at leve. Det vi skal er, at støtte barnet i dets sorg og dets bearbejdning af sorg. For at tage del i barnets sorg kræves der ikke et overmenneske – kun et menneske. Og føler man ikke at man kan, så er det legalt at sige fra, bare man sikrer sig, at en anden tager over.
Denne plan skal bruges som en støtte og et arbejdsredskab, når det, der ikke må ske, sker. Planen er tænkt som en guide til de handlinger, der skal iværksættes umiddelbart efter dødsfaldet. Den videre opfølgning kan ikke beskrives generelt, men bør planlægges individuelt.
Sorgplanen tager primært udgangspunkt i situationer i forbindelse med dødsfald, men flere dele vil også kunne benyttes i forbindelse med alvorlig sygdom.
Skolen råder over to AKT-vejleder, som har kompetence og viden inden for arbejdet med børn i og/eller med sorg. Enten i forbindelse med kritisk sygdom eller dødsfald i nærmeste familie. I disse sammenhænge bruger vi henholdsvis begreberne “vente-sorg” og “akut-sorg”.
Generelt er det vigtigt at vejlederne bliver involveret så tidligt i processen som muligt i forbindelse med kritisk sygdom. Her er det vigtigt, at teamet omkring den enkelte elev kontakter ledelse og vejleder som orientering. Herfra deltager vejlederne på første møde med forældrene. På dette møde aftales konkret, hvad de gode næste skridt for det enkelte barn skal være. Det kan være alt fra “ingen indsatser” til samtaler i grupper eller alene, opfølgende møder mv. Det skal uanset aftaler et opfølgende møde senest et halvt år efter opstartsmødet.
Ved pludselig dødsfald involveres vejlederne i forbindelse med den beskrevne procedure for denne situation jf. punkt 1.
Indhold:
1. Elev mister en af sine nærmeste
2. Dødsfald (elev)
3. Dødsfald (medarbejder)
4. Ulykker i skolen/på skoleture
5. Alvorlig sygdom hos elevs forældre/søskende
6. Alvorlig sygdom hos elev
7. Alvorlig sygdom hos medarbejder
8. Materialer fra sorgkassen på biblioteket
10. Evaluering af omsorgsplanen
1. Elev mister en af sine nærmeste
Videregivelse af information om dødsfaldet
Den første person, der får meddelelsen, kontakter ledelsen, som kontakter klasselæreren og klassepædagogen. Årgangsteamet samles hurtigst muligt til fælles orientering. Ledelsen sørger for, informere resten af kontoret.
Kontakt til hjemmet
Klasselæreren og klassepædagogen tager kontakt til barnets hjem, og hvis hjemmet ønsker det, aflægges et besøg på et passende tidspunkt. Hensigten med mødet er primært at vise opmærksomhed overfor barnet og de efterladte, at fortælle om de tiltag, der allerede er iværksat i skolen, samt eventuelt aftale det videre forløb for de nærmeste dage og barnets tilbagevenden til skolen.
Der aftales også, hvilke informationer omkring dødsfaldet der ønskes videregivet til klassen og årgangen. Eksempelvis i forbindelse med selvmord.
Der medbringes en buket til hjemmet – hvis ikke der aflægges besøg i hjemmet, sendes buketten sammen med en personlig hilsen.
1. Teamet orienterer elevens klasse efter aftale med familien.
2. Teamet orienterer øvrige medarbejdere med tilknytning til eleven.
3. Ledelsen orienterer årgangens klasser om dødsfald
Klassen
Første morgen efter dødsfaldet startes dagen med et klassemøde i alle klasser på årgangen, som varetages af en af klassens tætteste voksne. Der lægges stor vægt på, at lade alle reaktioner komme til udtryk. Efter mødet med familien orienteres klassen om, hvornår barnet forventes tilbage, og hvorledes man i klassen bedst kan hjælpe klassekammeraten – der benyttes eventuelt materiale fra sorgkassen på biblioteket.
1. Tal åbent om dødsfaldet i klassen / årgangen.
2. Forbered kammeraterne på, at eleven kan være mere sårbar end ellers, og at de derfor bør vise ekstra omsorg.
3. Teamet sender brev til klassens forældre.
4. Teamet tager hånd om eleven
5. Kontakt skolens vejleder
Materiale til inspiration https://www.cancer.dk/omsorg/til-fagfolk/vejledning-til-laerere-
om-boern-i-sorg/
Begravelsen
Som minimum deltager klasselærer og klassepædagog samt en fra ledelsen.
1. Skolen sørger for en bårebuket
Opfølgning
Det påhviler klasselæreren og klassepædagogen at sikre, at der bliver lavet en opfølgning i forhold til barnet og i forhold til klassens velbefindende. Ledelsen etablerer eventuel kontakt til sorggruppe
2. Dødsfald (elev)
Videregivelse af information om dødsfald
Den første, der får kendskab til dødsfaldet kontakter klasselæreren, klassepædagogen og ledelsen.
Ledelsen organiserer at teamet bliver samlet før første time. Her lægges en strategi og der udvælges en person(er) med personligt overskud og engagement. Det videre forløb aftales. Ledelsen sikrer information til øvrige ansatte og kontakter øvrige parter
Første kontakt til barnets forældre
Klasselæreren eller klassepædagogen tager kontakt til hjemmet for at:
• få konkrete facts om, hvad der er sket.
• få at vide, om der er oplysninger, der ikke må videregives til de øvrige børn og deres forældre. Eventuelt i forbindelse med selvmord.
• afdække hvor klasselæreren eller klassepædagogen umiddelbart kan hjælpe.
• fortælle, hvad der er sket på skolen, og hvad der vil ske de nærmeste dage.
• få afklaret, om forældrene ønsker at deltage i en del af forløbet.
• aftale eventuelt besøg i hjemmet af klasselæreren eller klassepædagogen.
Anden kontakt til forældrene
Hvis forældrene ønsker det aflægges besøg i hjemmet, med det formål at:
• fortælle om forløbet i klassen.
• aflevere en buket blomster og eventuelt et lille brev fra skolen eller klassekammeraterne.
• få afklaret, hvorvidt forældrene ønsker skolens personale og/eller klassekammeraternes deltagelse i begravelsen. Såfremt forældrene ønsker deltagelse, indhentes flere oplysninger om selve begravelsen.
Klassen
• 2 kendte voksne er i lokalet, når de første børn ankommer. Eventuelt med opbakning fra endnu en kollega.
• Klassen informeres grundigt om, hvad der er sket. Derefter gives der rum og tid til, at børnene får lov til at fortælle og snakke om såvel positive som negative oplevelser. Hvis det falder naturligt, er det en god ide at lade børnene lave et materiale om den afdøde til forældrene. Det kan være breve, digte, tegninger eller små historier.
• Det afdøde barns plads kan eventuelt markeres med et stearinlys eller en blomst.
• Hvis der er behov for det, kan der benyttes materialer for sorgkassen, som er på biblioteket. Heri findes litteratur og film for forskellige aldersklasser.
• Der bør være aktiviteter denne dag, der ikke har med temaet død at gøre.
• Der skal gives mulighed for en individuel samtale med eleverne.
• Børnene gøres opmærksom på, at det er skolen, der tager sig af at informere hjemmene, så der ikke bliver videregivet informationer via mobiltelefon.
• Den første dag er det særdeles vigtigt, at dagen afsluttes, så alle børn kan gå trygge hjem – det bør eventuelt foranstaltes, at ingen af børnene kommer hjem uden, at der er forældre hjemme. Såfremt der er børn, der er meget påvirkede af situationen, bør det være forældrene, der henter deres børn på skolen eller i SFO'en.
• Hvis børnene skal deltage i begravelsen, kontakter ledelsen præsten med henblik på, at han kommer på skolen og fortæller klassen om begravelsen
Kontakt til klassens forældre
Forældrene informeres grundigt og hurtigt om dødsfaldet og begravelsen. Informationen kan, afhængigt af klassetrin, gives skriftligt eller på et møde.
Ledelsen
• Informerer alle medarbejdere om dødsfaldet.
• Går proceduren igennem med teamet. Hvem gør hvad.
• Kontakter Pædagogisk Psykologisk Rådgivning med henblik på at indhente psykologisk bistand.
• Kontakter præsten for at aftale hans eventuelle besøg i klassen.
• Være behjælpelig med eventuelt at etablere kontakt til sorggruppe.
Hvis dødsfaldet sker i en ferie
Den medarbejder, der først får kendskab til dødsfaldet, kontakter en fra ledelsen. Ledelsen kontakter klasselæreren eller klassepædagogen.
Ledelsen, klasselæreren og klassepædagogen aftaler hvem der gør hvad;
• kontakt til hjemmet
• deltagelse i begravelse m.m.
• information til klassens børn og forældre samt til skolens øvrige personale.
Forløbet i klassen gennemføres den første dag efter ferien, ligesom der arrangeres en mindestund denne dag.
Begravelsen
Hvis klassekammerater skal deltage i begravelsen, aftales forløbet med det team, der er omkring klassen. Der bør være fælles ankomst til kirken, og klassen og eventuelle klassekammeraters forældre bør sidde samlet med klassens lærere. Efter begravelsen forlader klassen kirken sammen. Hvis der er børn, der ønsker det, tages der tid til en opsamlende snak.
1. Skolen sørger for en bårebuket
Flagning
Skolen flager på halv stang på selve dødsdagen, så snart alle er informeret. Der flages ligeledes på halv stang på dagen for begravelsen. Når begravelsen er overstået flages der på hel stang.
3. Dødsfald (medarbejder)
Videregivelse af information om dødsfaldet
Den første person, der får meddelelsen kontakter ledelsen.
Ledelsen
Ledelsen informerer skolens personale og kontakter om nødvendigt Pædagogisk Psykologisk Rådgivning for psykologisk bistand eller Human House jf. link på Broen
https://broen.randers.dk/personale/arbejdsmiljoe/arbejdsmiljoehaandbogen/psykologisk-krisehjaelp/
Den første skoledag efter dødsfaldet samles ledelsen med den afdøde kollegas team for at aftale, hvorledes den første dag skal forløbe, og hvem der har hvilke opgaver. Ledelsen sikrer, at dagen organiseres således, at klassens nærmeste lærere og pædagoger kan blive hos klassen hele dagen.
Ledelsen sørger for, at alle ansatte bliver orienteret om, hvorledes den første dag skal foregå, og hvorledes alle skolens elever bliver informeret. Det er ledelsens opgave at sørge for, at der bliver afholdt en mindestund. Hvorvidt mindestunden er for hele skolen eller for mindre grupper, afgøres i hvert enkelt tilfælde.
Ledelsen udarbejder en midlertidig arbejdsplan i forhold til afdødes skema. Der gives fri til de kolleger, der ønsker at deltage i begravelsen. Ledelsen laver en nødarbejdsplan i forhold til dagen for begravelsen.
1. Ledelsen underretter personalet ved fælles information. Orientering om de nærmere omstændigheder, familiens situation og ønsker. Almindeligvis fortsætter skolen. Indholdet afpasses efter omstændighederne. Personale, der ikke er til stede på skolen ved den fælles information, underrettes af kontoret enten pr. telefon eller ved deres fremmøde på skolen (SFO).
Kontakt til den ansattes familie
Skolens ledelse sender kondolencebrev samt blomst til afdødes hjem. Inden begravelsen kontakter skolens ledelse afdødes hjem.
Klassen
Afdødes nærmeste kolleger eller ledelsen informerer klassen om det skete umiddelbart efter skoledagens start og sikrer, at der i klassen gives mulighed for at rumme børnenes følelser. De pågældende lærere og pædagoger bliver sammen med klassen resten af dagen og sikrer, at de børn, som er meget påvirkede af situationen, bliver afhentet af forældrene på skolen eller i SFO'en.
1. Ledelsen sender en kortfattet skriftlig meddelelse til de berørte elevers forældre.
2. De kendte voksne bør efter orientering beholde klassen resten af skoledagen. Hvis det er muligt, kan man lade skolens psykolog eller den lokale præst møde de berørte elever. Man bør endvidere sørge for, at ingen elever kommer hjem til et ”tomt hus” (gælder i særlig grad for de yngste elever). Tal konkret om det, der er sket. Lad eleverne tale om deres tanker og følelser.
Kontakt til klassens forældre
Sammen med det team, der er omkring klassen, udfærdiger ledelsen et brev til de forældre, hvis børn har haft den afdøde kollega. Der gives så fyldestgørende informationer som overhovedet muligt. Der bør i brevet også beskrives, hvilke tiltag der er iværksat i klassen, og hvordan de næste dage vil forløbe.
I de følgende dage bør der også sendes et kortfattet brev hjem, blandt andet omkring hvorvidt afdødes familie ønsker elever til stede ved begravelsen. Hvis elever er velkomne til begravelsen, skal disse følges af forældre.
Begravelsen
Ledelsen er repræsenteret ved begravelsen. Alle kolleger, der ønsker at deltage i begravelsen, gives mulighed herfor.
Ledelsen sørger for bårebuket fra skolen.
1. Ledelsen spørger de pårørende, om de ønsker, at elever/lærere/pædagoger/-servicepersonale deltager i begravelsen. De pårørendes ønske respekteres.
Flagning
Skolen flager på halv stang på selve dødsdagen, så snart alle er informeret. Der flages ligeledes på halv stang på dagen for begravelsen. Når begravelsen er overstået, flages der på hel stang.
Opfølgning
Det er vigtigt med kollegial støtte og hjælp. Teamet afholder et møde for gensidig støtte og samarbejde omkring en række praktiske ting omkring klassen-/klasserne.
2. Klasselæreren/teamet tager hånd om eleverne
3. De berørte elever besøger evt. gravstedet med deres lærer.
4. Ulykker i skolen/på skoleture
1. Stop ulykken/giv helt nødvendig førstehjælp.
2. Tilkald hjælp (112).
3. Giv førstehjælp.
4. Få samling på øvrige elever.
5. Sørg for at eleverne ikke benytter deres mobiltelefoner.
6. Få kontakt med skolens kontor
7. Lad professionelle redningsfolk tage sig af den forulykkede og drag omsorg for de øvrige elever.
8. Ledelsen sørger for kontakt til forældre/pårørende og nære relationer på skolen.
9. Ved alvorlige ulykker er/sendes en repræsentant fra skolen på sygehuset for at møde forældrene.
10. Ledelsen sender en eller flere personer til ulykkesstedet. Ansvaret skal så hurtigt som muligt fjernes fra den deltagende medarbejder.
11. Efter ulykken samles de implicerede elever på skolen. Mindst to personer med tilknytning til eleverne får talt ulykken igennem ved at stille en række hvem, hvad, hvor-spørgsmål, så alle derefter fortæller den samme historie.
12. Alle implicerede elever bliver på skolen. Ledelsen sørger for orientering til forældre og eventuelt til elevers arbejdspladser.
13. Ledelsen sørger for, at der drages omsorg for den/de medarbejdere, der var impliceret i ulykken.
5. Alvorlig sygdom hos elevs forældre/søskende
1. Klasselæreren aftaler med elevens forældre om klassen skal orienteres om sygdommen.
2. Klasselæreren aftaler med forældre og elev, hvornår og hvordan orienteringen skal foregå.
3. Klasselæreren orienterer medarbejdere, der har tilknytning til eleven.
4. Klasselæreren sender brev til klassens forældre.
5. Klasselæreren og øvrige tilknyttede medarbejdere tager hånd om eleven.
6. Alvorlig sygdom hos elev
1. Klasselæreren aftaler med forældrene, hvad der skal fortælles til klassen.
2. Ledelsen og klassens team orienteres om ovenstående. De øvrige lærere orienteres kort via AULA, så de kan være forberedt, hvis andre elever eller forældre nævner noget om det.
3. Når/hvis eleven kommer tilbage til klassen forberedes dette i samråd med forældrene og eleven.
4. Der tages stilling til behovet for hjælpemidler, indeordning, lektier mm.
5. Klasselæreren og/eller forældrene kan evt. tage kontakt til patientforeninger o. lign., hvis der er behov for dette.
6. Ved en hospitalsindlæggelse kan klassen sende hilsner, og klasselæreren kan aflægge besøg efter aftale med forældrene.
7. Ved længere hospitalsophold tilrettelægges undervisningen i samarbejde med hospitalets lærere.
Det er meget vigtigt, at forældrene føler, at det er dem og deres barn, der ”styrer” begivenhederne.
7. Alvorlig sygdom hos medarbejder
Personalet orienteres af skolelederen om sygdomsforløbet.
1. Klasselæreren orienterer de elever, der har pågældende medarbejder og taler åbent om sygdommen med eleverne. Hvis det er klasselæreren, der er syg, informeres klassen af en lærer fra teamet.
2. Ved længere tids alvorlig sygdom afsendes en buket blomster fra skolen og skolens ledelse aflægger den syge medarbejder et besøg, hvis denne ønsker.
3. Teamets lærere holder løbende kontakt med den syge kollega. Breve og hilsner fra eleverne formidles til den sygdomsramte.
8. Materialer for sorgkassen på biblioteket
• Sorgens ansigt: den nødvendige samtale med børn i sorg, bog, Kræftens Bekæmpelse
• Sorgens ansigt: den nødvendige samtale med børn i sorg, DVD, Kræftens Bekæmpelse
• Når hjertet gør ondt: et undervisningsmateriale til børnehaveklasse, 1. klasse og 2. klasse, bog, Kræftens Bekæmpelse
• Solsort og snefnug: en novellesamling, bog, Kræftens Bekæmpelse
• Når forældre dør, bog, Kræftens Bekæmpelse
• Sorg og omsorg i skolen, bog, Atle Dyregrov, psykolog og forfatter
• At tage afsked, bog, Atle Dyregrov, psykolog og forfatter
• Beth, bog, Maria Helleberg, forfatter
• Omsorgssvigt: hvorfor – hvad gør vi?, bog, John Aasted Halse, Børns Vilkår
• Alt bliver anderledes, bog, Karenn Nielsen, Børns Vilkår - når børn mister
• Børn i Sorg, temahæfte, Pædagogisk Forum
9. Evaluering af omsorgsplanen
Hver gang omsorgsplanen har været anvendt, træffes beslutning om eventuelle ændringer.
Denne omsorgsplan er revideret og besluttet i december 2023.
Skal evalueres senest december 2026.